Slepi Zrenjaninac autostopom putuje do Londona

Slavoljub Epifanić, koji je oslepeo u 31. godini, i snimatelj Aleksandar Solomun kreću na „Put belog štapa“.

Od kako je oslepeo u 31. godini bavi se sportom: Slavoljub Epifanić

Od Zrenjanina do Londona putovaće isključivo stopirajući. Kažu da im je cilj da od ovog putovanja naprave film koji će biti podstrek svim ljudima da žive slobodno, uživaju u životu i ne zaborave poruku pisca Džeka Keruaka: „Jer na kraju se nećeš sećati vremena koje si proveo radeći u kancelariji ili koseći travnjak. Popni se na tu prokletu planinu.“

– Naprečac sam oslepeo na početku četvrte decenije, ali vremenom sam shvatio da i život u mraku može biti interesantan. U mladosti sam se bavio sportom, dve godine zaredom bio sam državni prvak u kung-fuu, još u staroj Jugoslaviji. Kada sam oslepeo, prešao sam na nindžicu zbog bolje koordinacije pokreta, a zatim sam počeo da se bavim atletikom, bacanjem kugle, diska i koplja, plivanjem, gađanjem lukom i strelom, pa planinarenjem… Sada je vreme za novu avanturu – priča Slavoljub, koji u vitrinama ima desetine medalja s raznih nadmetanja u konkurenciji slepih.

Putovanjem autostopom želi da dokaže sebi i drugima da su slepi sposobni i za takve poduhvate. Aleksandra Solomuna je upoznao na časovima joge.

Aleksandar Solomun

Aleksandar Solomun

– Oduševio me je čovek koji je, i pored gubitka vida, uvek aktivan, u pokretu, normalno radi, ima ženu i decu, mnogo prijatelja i impozantan društveni život. Nije dopustio da ga porazi gubitak vida i time je pobedio predrasude. Ideja o putu za London rodila se spontano jer obojica imamo životni koncept koji ne trpi statiranje na jednom mestu – kaže Aleksandar, inače žitelj Elemira.

Po planu, dvojac će krenuti iz Zrenjanina polovinom avgusta, a plan puta je Zrenjanin – Budimpešta – Beč – južna Nemačka – severna Francuska, Lamanš, London.

Izvor: Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *